Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Autor Wątek: Por?ba o opinie i sugestie  (Przeczytany 1422 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Piekar

  • *
  • Podziękowania otrzymane: 0
    • Zobacz profil
Por?ba o opinie i sugestie
« dnia: Marzec 10, 2010, 01:22:55 »
Witam wszystkich

Na wstępie chciałbym z góry przeprosić jak w złym dziale piszę tego posta. Nie znalazłem nic odpowiedniejszego do mojego tematu.

Jestem tutaj nowy jak i ogólnie nowy w temacie grafik komputerowy.
Pokrótce chciałbym objaśnić, że uwielbiam rysować. Jednak moje rysunki zazwyczaj powstawały na nudnych lekcjach w gimnazjum, liceum i jeden na studiach. W domu rzadko rysowałem gdyż jak to się mówi nastała era komputerów i grywałem w gry najogólniej ujmując. Postanowiłem wydorośleć (fakt późno bo już 21 lat na karku, prawie 22) i usunąłem wszystkie gry możliwe. Teraz chcę podjąć się tego co tak naprawdę lubię.  Rysowanie + połączenie tego jakoś z komputerem. Poniżej przedstawię wam rysunki, a konkretniej to są szkice jakie udało mi się zebrać.


Nie chciałbym aby tutaj zawitała krytyka co do moich szkiców, bo są one:

- niedokończone w 100%
- rysowane na przełomie paru lat wstecz
- nie do wszystkich się przykładałem, gdyż były rysowane z nudów, a nie w konkretnym celu

Prosiłbym o komentarze z sugestiami (ewentualna krytyką jak już ktoś bardzo musi), w których zawarte będą informacje jak mogę swój zapał do rysowania i komputerów powiązać tak by miało to ręce i nogi w dziedzinie "grafika komputerowego". Ewentualny kontakt ze mną inny niż na forum do uzgodnienia w trakcie rozwijania się forum.

A tutaj już te szkice, rysunki:


Gimnazjum:

http://img203.imageshack.us/img203/9259/obraz1004.jpg

http://img704.imageshack.us/img704/5069/obraz2l.jpg

http://img62.imageshack.us/img62/4696/obraz3001.jpg

http://img132.imageshack.us/img132/8440/obraz3002q.jpg

http://img710.imageshack.us/img710/74/obraz3008.jpg

http://img535.imageshack.us/img535/2128/obraz3009.jpg

http://img534.imageshack.us/img534/5309/obraz3m.jpg


Liceum:

http://img251.imageshack.us/img251/4457/obraz3003.jpg

http://img121.imageshack.us/img121/1407/obraz3005u.jpg

http://img704.imageshack.us/img704/5528/obraz3006.jpg

http://img442.imageshack.us/img442/4263/obraz3007.jpg


Studia:

http://img32.imageshack.us/img32/7977/obraz3004x.jpg



Z góry dziękuje i serdecznie pozdrawiam


Grzegorz
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2010, 14:55:03 wysłana przez Lysander »

Abik

Odp: Por?ba o opinie i sugestie
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 10, 2010, 18:42:48 »
imo całkiem fajne te szkice, ale ja sie nie znam na rysowaniu więc wiesz :P
jak faktycznie chcesz łączyć to rysowanie z komputerami to najlepszy rozwiązaniem bez dwóch zdań będzie zakupienie tabletu :P http://pl.wikipedia.org/wiki/Tablet

Piekar

  • *
  • Podziękowania otrzymane: 0
    • Zobacz profil
Odp: Por?ba o opinie i sugestie
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 10, 2010, 20:15:51 »
Posiadam tablet. Jednak rysowanie odręczne na kartce i wrzucenie tego do skanera jest opcja lepszą dla mnie. Chodziło mi o takie powiązanie: Co mogę osiągnąć poprzez takie rysunki? Czy na coś one mogą się komuś przydać? ( oczywiście bardziej dopracowane. Pracować z jakimiś programami i obrabiać te moje rysunki.

Abik

Odp: Por?ba o opinie i sugestie
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 10, 2010, 20:29:48 »
w taki sposób raczej zbyt przydatne nie będą... chyba, że będą "przerysowane" z pomocą tabletu, albo będą swego rodzaju "podstawą" do tworzenia modeli 3d, wtedy by pełniły rolę czegoś w stylu concept artu :P

Lysander

  • *****
  • Podziękowania otrzymane: 202
    • Zobacz profil
  • Ostatnie nagrody:
  • Layout of the Fortnight #42
  • Layout of the Fortnight #27
Odp: Por?ba o opinie i sugestie
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 10, 2010, 23:02:23 »
Co mogę osiągnąć poprzez takie rysunki? Czy na coś one mogą się komuś przydać?
Żeby to komuś do czegoś się przydało to musi mieć zdecydowanie lepszą jakość, bo to co do tej pory zaprezentowałeś prezentuje się ok, ale z pewnością nie jest jakieś wybitne.
Trochę późno się obudziłeś, ale jeżeli bardzo Ci na tym zależy i ostro się za to weźmiesz, to istnieje niewielka szansa, że się wybijesz.
Tylko ten rysunek musisz trenować jeżeli chcesz się wziąć za to na poważnie, bo opanowanie programu to kwestia jednego dnia, pikuś w porównaniu z szkicem
A z takim szkicem w komputerze to możesz zrobić wszystko, co ci będziemy tutaj pisać, trochę inwencji : P
Give sanity a longer leash  |  H+ 

skkf

  • *
  • Podziękowania otrzymane: 0
  • FTW!
    • Zobacz profil
    • skkf portfolio
Odp: Por?ba o opinie i sugestie
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 10, 2010, 23:10:38 »
Mógłbyś robić jako graphic designer i projektować np. concept arty do gier, rysować komiksy, okładki do książek, generalnie dużo tego by się znalazło, to trzy pierwsze rzeczy które mi do głowy przyszły.

Jednak o ile masz wyobraźnię i w miarę sprawnie wychodzi Ci przenoszenie tego na papier, to Twoja technika konkretnie ssie. Jeśli chcesz się za to na poważnie zabrać, to katuj codziennie rysowanie, rób jak najwięcej szkiców i prac, przeglądaj deviantart w celu podpatrywania technik od najlepszych. No i zapisz się na lekcje rysunku, będziesz tam się męczył z martwą naturą, szkicami postaci itp., ale po jakimś roku chodzenia da Ci to BARDZO dużo. No i skoro masz tablet to też go katuj, większość prac które powstają na potrzeby różnych okładek, książek itp. powstaje tylko i wyłącznie na komputerze.

W skrócie - masz talent, ale Twoja technika kompletnie leży, zrób coś z tym.
Zobacz moje portfolio - skkf.net, Profil na DeviantArt
Kontakt do mnie, ostatnie prace i inne głupoty w linku powyżej. Jestem freelancerem do wynajęcia ;).

Piekar

  • *
  • Podziękowania otrzymane: 0
    • Zobacz profil
Odp: Por?ba o opinie i sugestie
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 11, 2010, 12:07:38 »
Dziekuje za odpowiedzi. Wiem, że nie rysuje jak profesjonaliści ale jak mówię chcę się szkolić by miłao to ręce i nogi. Ogólnie humanoidalne postacie mnie nigdy nie kręciły jeśli chodzi o rysowanie. Skupiałem się na rysowaniu jakiś tam stworków z tematyki fantasy. Taka tematyka najbardziej mnie interesuje. Oczywiście mam zamiar wyuczyć się "techniki" tak by wychodziły mi te rysunki lepiej.

Inne porady i wskazówki mile widziane.


Dollie

Odp: Por?ba o opinie i sugestie
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 14, 2010, 12:06:38 »
Jeśli czerpiesz z tego przyjemność i chciałbyś się tym zająć na poważnie - trenuj. Dużo trenuj. czytaj książki na temat rysunków, poczytaj jakieś tutki gdzie są opisane różne techniki i patrz na prace najlepszych :) i nie poddawaj się a będzie szansa by się wybić :)


*PS. czy może ktoś przenieść ten watek o dużego formatu?

//ale to tu idealnie pasuje : P lsd
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2010, 12:11:59 wysłana przez Lysander »

Max

Odp: Por?ba o opinie i sugestie
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 17, 2010, 22:45:57 »
yyy, jak na ten wiek to troszke jestes do tylu :D
a myslalem, ze to ja za pozno sie obudzilem ;]
tablet to dobra rzecz, ale najpierw potrenuj troche tradycyjne szkice.na poczatek skum sie na światłocieniu, anatomi, perspektywie.....to jest najważniejsze :D jakies drobne prace pozniej wez sie za cos wiekszego :D korzystaj z referek, baw sie z przezroczystymi przedmiotami, matowymi...kazdy inaczej odbija światło.

Jakiego ołówka używasz ?


http://maxartist.pl/index.html

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy. "
 "Nie mam czasu na dzień
Gdy mam chęci na noc
Nie mam czasu na sen
Gdy mam siłę i moc
Nie mam czasu być ładnym
I czyimś podwładnym
Czy sławnym
Ja muszę być ponad tym."