Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Autor Wątek: Problem z kodowaniem polskich znaków  (Przeczytany 2676 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Annoyer13

  • *****
  • Podziękowania otrzymane: 34
  • zzz
    • Zobacz profil
    • Ranking hostingu
Problem z kodowaniem polskich znaków
« dnia: Wrzesień 08, 2010, 17:51:33 »
W skrócie opisując:
Baza w utf-8, czysta, polskie znaki etc. Mam tylko ten jeden jej backup. Baza MySQL w phpMyAdmin - wszystkie tabele w utf-8, suma także. Wgrywam z kodowaniem utf-8, w phpMyAdmin wszystko czysto, żadnych krzaków.
W skrypcie wszędzie ustawione kodowanie utf-8, większość plików ma też takie kodowanie. Po wgraniu bazy na stronie są pytajniki zamiast polskich liter (ó wyjątkiem, tam jakiś podwójny pytajnik w trójkącie czy coś).
W czym może tkwić problem? Jedyne co ciekawego zauważyłem, to fakt, iż zmieniając bezpośrednio pytajniki na polskie znaki w skrypcie - w bazie pojawiają się krzaki, praktycznie same Å - coś takiego. Próbowałem nawet zmienić kodowanie pliku bazy na błędne, aby pojawiły się tego typu krzaki w bazie, ale bez rezultatów. Cóż to może być?
Jeśli ktoś ma jakikolwiek pomysł, to chętnie wysłucham.

(voythas)

Odp: Problem z kodowaniem polskich znaków
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 08, 2010, 18:27:14 »
W phpMyAdmin wejdź w przeglądanie struktury tabeli którejś, czy tam wszystkie kolumny również masz w utf8?
[Mess with the best, die like the rest.]

Moje portfolio

Annoyer13

  • *****
  • Podziękowania otrzymane: 34
  • zzz
    • Zobacz profil
    • Ranking hostingu
Odp: Problem z kodowaniem polskich znaków
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 08, 2010, 18:37:48 »
Ano, również utf8.